Nettvisittkort for Sylvia Johnsen © 2019 

July 1, 2019

Please reload

Siste innlegg

Vil Siv snikforby bitcoin?

October 9, 2019

1/4
Please reload

Utvalgt innlegg

Bankene skjelver

January 26, 2018

 

 

Nordea forbyr alle ansatte å handle bitcoin, og går i strupen på konkurrerende verdikjeder som vil effektivisere gjennom blokkjeder og selger inngangstoken til kryptomarkedet.

 

Når resultatet for fjerde kvartal i 2017 i disse dager blir kjent vil alle banker som omsetter aksjer- og verdipapir skuffe analytikerne. Nordea rapporterte at svært lav aktivitet i kapitalmarkedet sendte driftsresultat ned til 796 millioner euro, når det var på 1,25 milliarder euro i samme periode ifjor. 

 

Mye av dette skyldes en liten andel kunder som lever av spekulasjon. Året 2017 valgte mange å gå til kryptovaluta hvor avkastningen var enorm, og bankene gikk i krig. For Norges del innebærer det en historisk boikott av kunder som handler i bitcoin, og bankene bruker vage og til dels usakelige begrunnelser. Bankene sprer feilinformasjon og driver lobbyvirksomhet mot politikere for å regulere bitcoin, viss ikke forby den fullstendig. Finansbobler står mot hverandre, den nye kryptofinansen mot derivater og andre spesialiserte verdipapirer som bankene aldri sluttet å selge, selv etter finanskrakket i 2008.

 

Når Nordens største bank Nordea går til det skritt å forby egne ansatte handle bitcoin toner de flagget og det handler ikke lenger om juss, men politikk. Fra før hadde banken startet arbeidet med å stenge kontoer til kunder, og bannlyse bedriftskunder som selger bitcoin.

 

Situasjonen med sterk vekst i kryptofinans skaper konsortier der digre europeiske banker vil samarbeide for å konkurrere på IT-plattformer de tidligere kjørte på sparepluss. Nordea har varslet at de vil samarbeide med noen av sine største europeiske konkurrenter for å tilby produkter på blokkjeder og lignende teknologi. Nordeas blokkjedesjef mener de kan fylle en rolle som i dag tas av andre vekslingstjenester. Han ser Nordea som en troverdig nøkkelholder.

 

Nordea ville først ikke snakke om vedtaket de gjorde i styremøte 13 desember, men lekkasjer til media avslørte at 32.000 ansatte er rammet av forbudet.

 

Begrunnelsen er at kryptovaluta er forbundet med risiko, og forefaller merkelig siden personlige investeringer og sparing er vanlig blant bankansatte med mange års økonomiutdanning.  Nordea har for eksempel en profilert toppsjef i Stavanger-regionen som på fritiden omsetter Tesla-biler. Nå åpner Nordea for å sparke ansatte som kjøper bitcoin istedet for det mer akseptable aksjer, eller — Tesla kontrakter?

 

Bankene skjelver fordi opptil 4% av oss har kjøpt bitcoin, et verdibytte bankene verken evner å forstå, kopiere eller kontrollere. De gjør hva de kan for å stoppe konkurrenter. Lovligheten av forbudet vil Nordea adressere senere.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Følg meg
Please reload

Søk etter tags