Nettvisittkort for Sylvia Johnsen © 2019 

July 1, 2019

Please reload

Siste innlegg

Vil Siv snikforby bitcoin?

October 9, 2019

1/4
Please reload

Utvalgt innlegg

Tilståelse i en korrupsjonssak

June 4, 2018

 

Journalisten Geir Selvik Malthe-Sørensen ”forstår ikke hvorfor jeg har gjort det”, sier han i retten der han står tiltalt for svindel  Vi vet. Han løy og jukset for penger.

 

Mest alvorlig er bakteppe, fabrikkering av bevis i en rekke profilerte saker, blant annet Treholtsaken og arvestriden med kjendisadvokat Mona Høiness. Bevisforfalskning etterforsker politiet videre. Retten skal kun ta standpunkt til mer privatrettslig svindel. Dokumentfalsk, lureri mot bankene og en falsk sykdomhistorie for å få et personlig lån. Hvis det holder til en lang straff kan politiet la detaljer i spion Arne Treholts siste krumspring ligge, og vi trenger ikke høre hvor lett Malthe-Sørensen og forsvarer Harald Stabell holdt systemet for narr.

 

Malthe-Sørensen vil framstå i retten som en syk mann, som frem til 2012 kun hadde to trafikkbøter. Men pengepressen for alle i Norge med fantasi og samvittighet til å dikte opp historier startet lenge før. Kommisjonen for gjenopptaking av straffesaker har siden 2004 betalt advokater, detektiver, journalister og konsulenter som arbeider for å gjenoppta gamle straffesaker.

 

Terskelen for å så tvil om en rettsprosess er lavere enn å skape tvil nok til å omgjøre dommer. Kampene er evigvarende, timelistene lange, og vinner klienten følger en millionerstatning. Andel i en toppgevinst frister de fleste.

 

Han bløffet om Treholt i ”Forfalskningen” 2010. Boken ble fulgt opp med oppslag i Aftenposten og andre aviser. Forlagsredaktøren mente boken ville endre norsk historie. Advokat Harald Stabell mente boken var dokumentasjon nok for å få saken begjært gjenopptatt. Vi vil aldri få vite hvor nære de to var å lykkes, men etter tre behandlinger i kommisjonen var det mange timer argumentasjon Treholt-forsvaret fikk timeført. Staten tok så godt som hele regningen. Håpet om en fjerde runde lå i hva Malthe-Sørensen kunne frembringe, og advokat Stabell trengte eventyret.  

 

Før han ble freelancer begynte Malthe-Sørensen som utreder for advokatfirmaet Hjort og gjorde ulike oppdrag for kriminelle klienter, deriblant notoriske Christer Tromsdal. Han husker lite fra den tiden, fokus er lurerier og dokumentforfalskning for urettmessig å skaffe hundretusener av kroner, hvordan han mistet hode og idag går i terapi.

 

Utrettelig og gjennom mange år arbeidet Malthe-Sørensen for advokat Stabell og Treholt, og de betalte ham hundretusener av kroner utover hva som kom til utbetaling i royalties. Systemet for gjenåpning av straffesaker er rigget for korrupsjon, og viser at kommisjonen var et historisk feilgrep. Dømte kriminelle løper liten risiko når de mobilisere til kamp for gjenåpning av saker. Ankefrister er irrelevant når det ligger en åpen invitasjon til å ta omkamp, og den dømte aldri blir holdt ansvarlig for domfellelse og kostnadene for å gjenåpne. Tynne skrøner forer systemet. Forutsetningene er der for korrupsjon og grunnløse etterforskninger egnet for alt annet enn å finne tilgivelse og ro til de fornærmedes familier.

 

Påtalemyndighetene venter med tiltalte mot bevisforfalskning, for når minst mulig er sagt om en korrupt og kriminell Malthe-Sørensen kan illusjonene om rettsikkerhet i kommisjonen opprettholdes, retten vil handle om simpelt svindel og tyveri utført av en syk mann.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Følg meg
Please reload

Søk etter tags