Nettvisittkort for Sylvia Johnsen © 2019 

July 1, 2019

Please reload

Siste innlegg

Vil Siv snikforby bitcoin?

October 9, 2019

1/4
Please reload

Utvalgt innlegg

Svindelparadiset Norge

October 12, 2018

 

Forhastet forskrift fremmer svindel i Norge, som allerede er på topp ifølge Økokrim.  Den raskest voksende form for svindel er internettsvindel og andregenerasjon Nigeriabrev.

 

Hvitvaskingsloven er sentral i arbeidet mot internasjonale bander, og spesielt i bekjempelse av profesjonelle nettverk fra Vest- og Sør-Afrika, og 15 oktober trer nye regler inn.

--Norge er blant de hardest rammet av svindel på internett ifølge Økokrim. Milliarder har gått til mottakere i Afrika. Kanskje er vi for godtroende, det er element av naivitet i alle svindler og spesielt ny teknologi utfordrer mange av våre eldre. Men også andre faktorer gjør kundene sårbar.

 

Hvitvaskingslov med forskriftene stenger for informasjonsflyt mellom vekslingstjenester for virtuell valuta og banker. Det er bare et eksempel på hvordan reguleringsivrige politikere med hastverk gjør vondt verre.

 

Mange svindler utnytter tregheter når betalingstransaksjoner unngår å vise identifiserbar informasjon på historikken umiddelbart etter sending. Forretningsbeslutninger i bankene gjør teknologien dummere enn den er. Typisk vil det på betalingsmottakers konto være slik at betalers navn og adresse vises først neste dag, selv om betaling ankommer på dagen og det står i nettbanken et ’pseudoanonymt’ kontonummer og referansenummer. Svakheten gjør svindel og hvitvasking mulig, for eksempel gjennom sosial manipulasjon på handelsstedet FINN. Svindelen hadde vært mye vanskeligere dersom Ola ser navn og adresse på Kari straks, og reagere på at pengene for en datamaskin til Espen kommer  med ”siameserkatt” i meldingsfeltet.

 

Et annet eksempel på svindel er når de tar opp lån i navnet til en annen, og får pengene utbetalt på deres konto, eventuelt en tredjeperson. De ringer person og sier at pengene er overført ved en feil, og ber om at de skal overføre pengene til en annen konto. Fordi den som fikk pengene ser at de er der, og ikke vet hvem de er fra lykkes ofte svindleren hvis de ringer samme dag som lånet utbetales.

 

Året 2016 overførte ofrene 210 millioner kroner til Vest-Afrika gjennom banker, og 2017 fortsatt uføre. Milliarder går til slike opplegg, og ofrene erfarer hvordan ulike faser med press kulminerer med trakassering, rene utpressinger og brutale trusler.

 

Hastverk er lastverk har sjelden vært mer sant enn arbeidet Finansdepartementet gjorde med forskrifter til hvitvasking. I hui og hast var det ikke en eneste aktør fra teknologibransjen blant høringsinstanser i fellesferien, og Finansdepartementet har like fullt gjort alle som tilbyr veksling mellom virtuell valuta og offisiell valuta rapporteringspliktig etter hvitvaskingsloven.

 

Ofte, spesielt med Microsoft-svindel haster det å få kontakt med banken til kunder, for å få undersøkt saker og sperre kort og påloggingsmekanismer til banken. Svindlere får hjelp fra pengemuldyr som mot betaling overfører store beløp til utlandet. De tømmer alt av konto, kort, aksjefond, fleksilån og andre forbrukslån så fort det går. Kjøp av bitcoin er en av mange metoder for svindlere å fullføre forbrytelsen.  

 

Nå får ikke lenger vekslingstjenester for virtuell valuta lov til å melde fra til banken når de finner mistenkelige transaksjoner tilknyttet kriminalitet. Alt må gå gjennom Økokrim, som jobber sent og ikke utenfor vanlig arbeidstid.

 

Der risikoen til banken er spredd på et vidt spekter av produkt og tjenester, er potensialet for tap størst, og det gjør at forskriftsendringen slår verst ut for bankene. Økt risiko for svindel og tap gjør det mer sannsynlig at de føler seg tvungen til å bryte loven i ren nød, enten ved å bryte taushetsplikten eller kontraheringsplikta å levere betalingsformidling til vekslingstjenester. 

 

Hvitvaskingsutvalget påpekte mangel på risikoanalyse og anbefalte Finansdepartementet å vente med forskrifter for vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta. Næringen ønsker velkommen regulering, men den må være fornuftig og tilpasset virkeligheten.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Følg meg
Please reload

Søk etter tags