top of page
  • Sylvia Johnsen

Godkjente kriminelle naver


Mange kriminelle har bankkonto. Noen kriminelle bedriver til og med kriminalitet med sine bankkonto, uten at bankene stenger konto av den grunn. For å bli utestengt av banken må du drive med kryptovaluta.

Kjøp og salg av kryptovaluta er ikke ulovlig, og nettopp derfor er det rart at banken utestenger kunder som driver med kryptovaluta. Finansavtaleloven paragraf 14 er tydelig på at banken må ha saklig grunn for å nekte kundeforhold.

§ 14. Avvisning av kunder (1) Institusjonen kan ikke uten saklig grunn avslå å ta imot innskudd eller utføre betalingstjenester på vanlige vilkår.

I slutten av sommeren 2017 ringte en ivrig journalist rundt til bankene for å spørre hvorfor de nektet kunder å handle bitcoin? Mindre enn to uker senere gikk Nordea bredt ut for å fortelle at de tok hvitvasking alvorlig, før sommeren stengte de 25.000 konti med 100 millioner kroner, og banken planla å stenge 1300 kontoer til med nye 100 millioner kroner. Banken nevnte ikke bitcoin med et ord, men det er klart tiltaket rammet mange.

Hvor ble de av, hva skjedde med alle millionene? Noen flyttet til utlandet. De fleste kundene gikk til andre banker, og skjuler virksomheten bak ulike bransjekoder. Det er umulig å drive bedrift i Norge uten bankkonto, og den enkleste løsningen er å gå stille i dørene. Får du ikke bedriftskonto er du effektivt blokkert fra å fullføre registrering av bedriften i Brønnøysund, du får ikke ansette folk og betale skatt.

Finans Norge har målrettet gjennom mange år jobbet for å bygge seg inn i staten gjennom programmer som DSOP (digital samhandel offentlig privat), egnet til å skjerme mot teknologisk innovasjon i regi andre enn dem. Staten bygger bevisst og ubevisst verdikjeder rett inn i banken, og det gjelder alt fra Brønnøysundregistret, politiet, Skatteetaten og NAV.

Norske kriminelle kan tjene ekstra penger på å låne bort sine kontoer til utenlandske kriminelle, som bruker dem til ulike typer svindler før pengene sendes ut av landet. Eieren av konto får en liten andel av utbytte for å være med i svindelen. Bankene kaller dem muldyr.

Muldyr settes på lister, slik at banken kan beskytte seg mot tap og andre konsekvenser av å ha kriminelle kunder. Men ingen muldyr blir utestengt. Hvorfor stenger de ikke kontoene til muldyr?

Er ikke kriminalitet saklig grunn til å nekte kundeforhold?

Det enkle svaret er at også kriminelle har krav på trygd. Muldyr er ofte utslåtte på bunn i samfunnet, enten de er pensjonister, eller narkomane. Mennesker stilt overfor et etisk valg, og som ser egen kriminalitet som bankens problem. Og det er det, for banken frykter NAV -- ikke muldyret.

NAV betalte 430 milliarder i fjor, nesten 1,2 milliarder kroner hver dag gikk gjennom bankene. Staten ønsker ikke fysiske stasjoner for utbetaling av kontanter til kriminelle navere. Derfor skjer det paradoksale at banken ikke regner svindel og kriminalitet som saklig grunn, mens lovlydig og fremtidsrettet virksomhet som driver i kryptovaluta står uten bankkonto.

Bankene boikotter lovstridig konkurrerende virksomhet, og ber om støtte fra myndigheter i skvis mellom statens interesser og privat næringsfrihet. Tar banken fra deg levebrødet står du alene. Jeg unner ingen skjebnen å måtte saksøke banken, som har de beste advokatene, høy grad av tillit -- fortjent og ufortjent, og bunnløse pengekister.

#bitcoin #blockchain #blokkjede #kryptofinans #politikk #hvitvasking

bottom of page