top of page
  • Sylvia Johnsen

Umoralens voktere


Mer umoralske folk enn festrøykere er det vanskelig å finne, og når landet fikk en ny folkehelseminister som festrøyker fikk vi se nok et eksempel på “reven som passer hønsehuset”.

Det var NRK på landsmøte til Frp, som varslet at Sylvi Listhaug er festrøyker og trener for lite (06.05.2019). Nyheten er et tveegget-sverd fordi for noen vil reagere på oppslaget over en liten filleting, og kanskje ta det som et eksempel på mobbing av ministeren. Det er disse leserne Listhaug taler til når hun på spørsmål sier hun ikke vil være et moralpoliti.

Festrøykere behøver ikke gå omveier for å kjøpe en røykpakke, de kan avstå fra å røyk i lange perioder. Derfor blir deres synd til umoral. Det er kun på fest, fullt stæsjet opp i hyggelig selskap, sexy og sminket og med et glass sjampanje i hånden festrøykeren tenner sigaretten. En bedre reklameplakater for tobakksindustrien finnes knapt.

-- Jeg mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil, sa Listhaug før hun beklaget at mange røykere føler de blir sett på som en pariaklasse.

Kritikken rettes subtilt mot den som stiller spørsmålet, og svarene har slik hun ser ting ingen verdi. Minister med ansvar for holdningskampanjer mot røyking, for mer trening og sunnere livsstil ser ingen grunn til å endre på noe som helst. Jobben er bare et taburett for henne, et verv Listhaug holder for Fremskrittspartiet for å sikre at ingenting av betydning skjer og hun kan bli partileder.

Andre side i det politiske landskapet vil humre over avviket mellom liv og lære, og gledes over alle små stikk til Listhaug. Men latteren kan godt være hul, for kanskje de festrøyker selv og det er stikket til ministeren, ikke essensen bak nyheten de reagerer på.

Røyking gjør deg avhengig og er helsefarlig. Enkelte er såpass slave til nikotin at de går i askebeger for å finne rester til en ny rullings, reiser flere ganger i måneden over svenskegrensen for å spare penger, og lukten sitter i klærne til enden av de gule fingertuppene. Røykeforbud på t-banen hjelper ikke for noen vil reise seg og gå til andre enden av vognen for å slippe sitte inntil og lukte røykeren. Realiteten er at de er en pariaklasse.

Stillingen som folkehelseminister er opprettet for å løfte blikket bort fra individet og sikre en positiv utvikling på bekostning av tobakkforbruket. Gi jobben til en ikkerøyker, eller en røyker som kjenner sykdommens tunge konsekvenser og står uten valg. Politikk er vilje, og Listhaug har ingen og derfor bør hun gå.

#politikk #helse #livsstil

bottom of page