• Sylvia Johnsen

Jeg tror ikke noe på det


Sensasjonene sto i kø i årets Champions League (mesterliga), det lukter og du trenger ikke være opptatt av fotball for å ane konspirasjoner i fleng.

Årets mesterliga hadde noe så uvanlig som fire engelske lag med helt til slutt, før to av dem står igjen i finalen. England er en fotballgal nasjon, og det foregår mye gambling i øynasjonen. Hvorfor jeg nevner det er fordi det er gambling som fyrer opp og betaler for kampfiksing, og det foregår åpenbart mye kriminell virksomhet i toppfotballen. Resultatene avslører svineriet.

Store norske leksikon definerer konspirasjon til å bety “sammensvergelse eller komplott. En konspirasjon er en ofte hemmelig sammenslutning for å skade noen, oftest for å styrte en mektig person”, eller et fotballag?

Jeg har lest et sted at det trenger ikke å være veldig mange med på et lag for å velte et resultat. To til tre spillere holder, bare de er i nøkkelposisjoner. Dommere er også bra å ha med.

Politiet i Spania har gått til aksjon og arrestert totalt 11 spillere og en klubbpresident etter avsløringer om kampfiksing i de to øverste divisjonene. Real Madrid som har vunnet mesterligaen flest ganger er påvirket. Rykter svirrer, en sjelden gang kommer de på trykk. Alarmen gikk i oktober 2018 når en leder i den serbiske fotballklubben Røde Stjerne satset 5 millioner euro (46 Mkr) på at laget hans ville tape med fem mål mot Paris Saint-Germains. Når Neymer fullførte hatricket og 6-1 i det 81 minuttet må gevinsten ha vært eventyrlig.

Paris Saint-Germains var det samme laget som ledet 2-0 på Manchester United før returkampen på hjemmebane der de tapte 1-3. Sammenlagt uavgjort gjorde at det engelske laget gikk videre.

Det skulle ikke bli det eneste mirakelet i årets sesong. Senere snudde Liverpool 0-3 mot Barcelona til 4-0 i returoppgjøret. Jeg tror Messi når han sier det var det verste han har opplevd i karrieren, og han var trolig ikke med i en konspirasjon, men likevel er dette et av mange resultat i årets fotballsesong jeg mener skriker at “noe er råttent” i fotballen.

Ajax mot Tottenham forløp tilsynelatende naturlig, først 1-0 til det unge laget, deretter i returkampen scoret de 2-0 før pause. Mirakelet Tottenham presterer i andre omgang der Ajax taper 0-3 er innenfor hva er mulig i et taktisk spill, og kanskje det er tilfeldig?

Fotball er vår tids gladiatorkamp. På sirkuset i Colosseum og på lignende arenaer var det mye juksing og teatralsk maskopi. Det var bare naturlig for liv sto på spill. Hva så at Manchester United dro hjem fra mesterligaen og tapte alt som var, ballen rullet under verdens påstått beste keeper - en og to ganger, og Ole Gunnar Solskjærs inntreden i klubben ikke har lykkes med å tette hullet som lekker rundeoppsett hver gang. Korrupsjon stinker, og noen vil få utbetalinger på veddemål mot klubben. Journalister vil skjerme sine kilder, og betaler dem. Spillere er vant til at alle andre tjener store penger på dem, og vil inngå egne veddemål for å få noe tilbake. Hvis ikke det er manageren som får 10% av alt de gjør, så er det gamblingselskaper. Korrupsjon smitter.

Så jeg kjenner godt etter før lørdagens store finale i årets mesterliga, der de to beste lag står igjen. Og faktum er at jeg tror ikke noe på det. Jeg har et naivt håp om at ingen fotballspiller vil tape en mesterligafinale med vilje, men vet innerst inne at veien dit beviser det motsatte. Således melder jeg meg i gruppen mennesker som har en overbevisning på tvers av bevis, og tror på en konspirasjonsteori: Vi blir svindlet, og det tar vekk gleden med å se fotballkamp lørdag.

#fotball #spill

BLOGG