top of page
  • Sylvia Johnsen

Sjakkstrategi for 42,5 millioner kroner


Hemmelige forhandlinger i Sentralstyret til Norges Sjakkforbund måtte i posten fredag, og lørdag ble nyheten spredd til et godt utvalg av landets aviser i en nøye gjennomtenkt mediestrategi.

Sentralstyrets forslag til kongressen om å inngå lobby- og markedsføringsavtale med Kindred (tidligere kjent som Unibet) er et kupp for det skambelagte selskapet registrert på Malta. Hvis noen tviler er det bare å søke på ordet “Kindred” på mediaplattformen mylder.no.

Fra tidspunktet på lørdag 15:45 til 16:11 kom det 10 saker om forslaget, og alle medier brukte samme bilde av president Morten Madsen. Ingenting ville vært mulig uten styrt og villet spredning av nyheten og siden Norges Sjakkforbund ikke har sendt pressemelding må det være motparten.


De starter med en løgn

Madsen har med de øvrige i sentralstyret gjennomgått medietrening og det er skrevet egne snakkepunkter for å selge budskapet. Sentralstyret vil ringe klubber og sentrale sjakkfolk for å påvirke kongressen, og budskapet er enkelt: 50 millioner kroner. 50 millioner kroner. 50 millioner kroner!!


Så er det bare at det stemmer ikke. Avtalen stipulerer at kr 1,5 millioner hvert år skal gå til å drive lobbyvirksomhet for Kindreds foretrukne spillmodell, til sammen kr 7,5 millioner. Da gjenstår kr 42,5 millioner til norsk sjakk.

Og dersom Kindred og Sentralstyret lykkes, hva da? Bare Oslo Schakselskap der jeg er medlem taper kr 100.000 hvert år i grasrotmidler. Da må vi trekke en halv million kroner fra beløpet. Hvor mange penger mister norsk sjakk totalt hvis grasrotandelen forsvinner? Ta deretter høyde for at avtalen stopper etter 5 år, mens vi fortsetter.

Lotteritilsynet har sagt klart nei til spillselskaper og Kulturdepartementet vil kaste dem ut av landet. Ingen politikere kom innom arrangement på Stortinget når Discovery inviterte til kaffe og kjendiser, og mange peker på mangel på troverdighet hos de reklamefinansierte tv-kanalene. Hva de vil si om president Madsens fårete smil på TV2 vil framtiden vise.


Faksimiile øverst: TV2.no

Faksimilie nederst: nrk.no

#spill #sjakk #politikk

bottom of page