top of page
  • Sylvia Johnsen

Magnus Carlsen og andre nyttige idioter


Verdensmesteren i sjakk uttalte seg under Norway Chess om det ferske forslaget til avtale mellom sjakkforbundet og Kindred. Han så problemene med avtalen straks. Så kom pappa!

Presidenten i Sjakkforbundet Morten Madsen argumenterer troskyldig for å ta imot penger fra en av spillbransjens uregulerte aktører. Premisset for debatten han vil lede er at spillselskaper kan fortsette å bruke internett og banksystemet for å undergrave politiske vedtak. Det stemmer ikke, for sannheten er at bransjen kjemper for livet når myndighetene og banker blir flinkere til å blokkere nettsider og pengestrømmer fra disse. Kundene forsvinner raskt når de verken får satt inn penger, eller hevet premier.


Når spillbransjen fikk reisepass og mistet retten til bankkonto 2010 valgte de en strategi som besto av sabotasje og unnaluring. Først ti år senere går de veien om rettsapparatet. Kindred har ventet fordi selskapets dyre lobbyister og advokater vet at juridisk står de svakt. Når myndighetenes tiltak fungerer har de ingen vei utenom.

Magnus Carlsen reagerte prinsipielt når han først fikk spørsmålet og sa at “man skal kanskje tenke seg godt om med tanke på egen samvittighet før man da fratar andre muligheter.” (TV2 og NRK 14.06.19) Dager senere tok faren Henrik et mer pragmatisk standpunkt. Sønnen er norsk sjakks fremste gallionsfigur. Hvis forbundet kan ta penger fra spillbransjen er det fritt fram for en større og bedre avtale for verdensmesteren. Samtalene med Team Carlsen må ha startet ganske umiddelbart for her var det ikke bare penger i potten.

Den dårlig skjulte hemmeligheten var ute; Carlsen er luta lei av Stavanger og ble sur på Sentralstyret når de likevel valgte byen til VM-søknaden. Han truet med ikke å forsvare tittelen.

President Madsen skrev. “Jeg antok at de offentlige miljøer som allerede hadde signalisert sin vilje til å stå bak et bud på VM i 2020 var profesjonelle aktører” (14.06.19). Bystyrepolitikere i Stavanger nølte aldri. Avtalen med Kindred betyr en endelig spiker i kisten på initiativet å arrangere VM på hjemmebane. Sjakkmiljøet i Stavanger og alt den har fått til måtte ofres for at forbundet igjen skulle komme på talefot med geniet. Erklæringen til Offerspill er et nytt lavmål og rekruttering etter medlemmer til papirklubben på ulike spillsider taler for seg (25.06.19).

Kindred vil mye heller debattere norsk sjakks ytringsfrihet framfor hvordan ofrene for spillegalskap sliter, og de er villig til å betale kontingenten for 1000 medlemmer og kuppe kongressen med 40 delegater for å få det til. Ingen burde være overrasket. Lotteritilsynet skrev og fortalte oss akkurat hva slags folk Sentralstyret har invitert til bords.

#debatt #spill #sjakk #politikk

bottom of page