top of page
  • Sylvia Johnsen

Koronagalskap og annen latskap

Oppdatert: 5. sep. 2021Årets store turnering i norsk sjakk er avlyst, og juli måned uten Landsturnering gjør det betimelig å spørre om korona er like ille som nazistene? Hvis ikke... hvordan vil vi se på falliterklæringen i ettertid?


Det kom reaksjoner på vedtaket om å avlyse og Sentralstyret har siden begrunnet beslutningen, uten at de fjerner en mistanke at her har latskap overstyrt dugnadsånd.


Jeg spilte sjakkturnering i mars når arrangørene i Tjekkia snudde på flisa og delte spillelokalet i to ulike saler, slik at det var færre enn 100 personer i hvert rom. Turneringen gikk ikke å redde. Etter to runder ble kravene skjerpet, og alle ville ha siste fly hjem. Når pendelen går motsatt vei kan jeg ikke forstå hvordan styret kan legge til grunn retningslinjene i mai for en beslutning om å stenge Landsturneringen i juli.


Lynsjakk sprer smitten mer enn vanlig sjakk, skriver NSF. Turneringer skal ikke rates, har FIDE bestemt, uten at det er minst 10 sekunder tilleggstid. Hvis rating er et problem i koronatider, hva med å spille uten rating? Reglene NSF viset til virker konstruert for å rettferdiggjøre tiltak som ikke samsvarer med situasjonen på bakken. Vi har større spredning av viruset i dag enn da vi stengte landet og iverksatte tiltak?


Regjeringen forsøker å bremse presset om å åpne fordi de ønsker at vi skal legge ferien i Norge – ikke reise til leiligheter i Spania og Frankrike. Men disse landene har varslet at de vil åpne, de er EU land, og når åpning skjer kan ikke regjeringen nekte noen å dra uten samtidig å melde Norge ut av EØS. Carl I Hagen, kona Eli og mange med dem kommer til å dra til Spania og andre steder. .


Koronasmitte vil være med oss videre i årene som kommer, og Hagen har forstått såpass, selv om enkelte lever i fornektelse.


Spørsmålet er da hvordan livet med korona vil bli? Vi må minimum vise menneskelige hensyn, ta enkle grep som håndvask og respektere avstand. Men folk aksepterer ikke strategier som tar sikte på å stoppe viruset, simpelthen fordi strategien allerede har feilet. Helsesektoren har kontroll på utstyr, respiratorer og hensikten bak de aller første tiltakene er sikret. Da gjenstår enkle grep, som å føre statistikk over de menneskene som kommer til å dø av korona åkkesom. Det handler om å gi folk en verdig avskjed. Spørsmålet er ikke om vi skal dø, men når?


Politisk dreier koronanyheter idag om å redde ansikt etter at sterke tiltak er egnet å drive landet inn i dypeste resesjon. Skritt for skritt vil Erna Solberg åpne, samtidig som regjeringen trenger å rettferdiggjøre tidenes ran, der de kjøper støtte med pengersekken til oljefondet. Hva tenker vi om prislappen når dødstallene begynner å ta igjen Sverige? Eller utbyttemaskiner durer videre med koronapenger.


Ingen vaksine vil komme hele verden til gode de neste to årene. Torsdag var det en folkesamlinger med cirka 300 personer på en parkeringsplass i Hell, som bekymret fylkeslegen. Noen vil alltid være bekymret. Det går ikke å stoppe at folk kommer sammen, og 500+ sjakkspillere skal ingen frykte. Regjeringen vil at vi planlegger reise i Norge. Nettopp derfor er avlysning i Hell «høl i hode» Sjakk er ingen kontaktsport, slik barnefotball må sies å være. Regjeringen åpner for barnefotball 15 juni.

Neste år vil vi innse at det fortsatt er koronavirus i Norge, skal vi avlyse NM i Bergen fordi NSF ikke vil gjøre mindre endringer i NM formatet? Hvorfor kan vi ikke gjøre de endringene allerede i juli? Står vi simpelthen ovenfor koronagalskap og annen latskap?

Landsturneringen er arrangert siden 1918, og ikke siden krigsårene 1940-44 har norske sjakkspillere avstått fra gleden å komme sammen for å kåre de beste. Planene var å holde arrangement i juli, og det synes jeg vi skal holde. NSF viser til at hotellet bare kunne love 200 rom. Hva med hotellene i Trondheim? Vi må erkjenne at koronaviruset ikke er verre enn krigen. Regler for kontakt, piler på gulvet for hvor vi skal gå, og en dugnad for hyppigere renhold i lokalene er overkommelig, og hva så om det kommer færre til Hell?

Var løsningen så enkelt som å arrangere Seniorklasser på annet sted? Eller barne- og ungdomsklasser på nærmeste videregående skole? Da ville vi ikke være fler enn 500 deltakere. NSF antyder økonomi, men Landsturneringer drives mye på dugnad, og kan vi virkelig ikke hoste opp ekstra innsats som situasjonen har blitt?


I fjor gikk sjakkspillere mann av huse for å stemme ned forslaget til Sentralstyret i historiens mest besøkte kongress. Problemene har fortsatt, og nå svikter Sentralstyret i den viktigste oppgave de har — nemlig å sikre at vi får spille NM og selvsagt avholde kongress som gjør opp status og hjelpe oss ta veivalg. Det er fint å være sjakkpolitiker, hvis ikke for alle medlemmene… Her avlyser våre representanter Landsturneringen og sender kongressen til det digitale web. Det er nærliggende å tro at bare de aller viktigste formalia blir ivaretatt digitalt.


Debatten er utsatt, og jeg tenker kanskje det var derfor?

Mange har når koronagalskapen startet tatt beslutninger som overdriver og ikke samsvarer med reell risiko. Jeg mistenker enkelte har overdrevet egen respons fordi det er fint å være professor viss ikke for de mange studentene, det er bra å jobbe i butikk hvis ikke for kunder, og president i NSF hvis ikke for vanskelige sjakkspillere. Vår rikdom har gjort oss blind på ansvaret som følger av å fylle en stilling. Jobben er der ikke for deg, men for å levere et tilbud i samfunnet.


Jeg innrømmer at når jeg går nedover Bogstadveien i dag og ser på alle bilene og mennesker i solen forstår jeg ingenting av vedtaket å stoppe Landsturneringen.bottom of page