top of page
Forfatterens bildeSylvia Johnsen

Bitcoin er de facto blitt forbudt


Banker nekter alle nyetableringer å bli kunde hvis de driver med bitcoin, og det betyr et at vi de facto har et næringsforbud, selv om det er fullt lovlig å handle.

Når banken nekter et firma å bli kunde må de etter loven ha saklig grunn, for de er pålagt å levere betalingsformidling til næringslivet. Det kalles kontraheringsplikt.

Systemet er såpass vant til at banken utfører samfunnsplikten, at opprettelsen av bedrifter er i praksis ikke mulig uten bank. Det er viktig å huske at kontraheringsplikt eksisterer fordi alle forstår at det ikke kan være bankavtale som avgjør om du får lov til å tjene penger. Brønnøysund fullfører først registreringer når banken har sendt melding om at at aksjeinnskuddet er betalt. Bedrifter trenger konto for skattetrekk og betalingsformidling hvis de skal ansette.

Ulovlig banksamarbeid

Bitcoin er ikke ulovlig, og det vil være et historisk feilgrep å tenke at det er mulig. Bitcoin er en teknologisk nyvinning, innovasjon som lover å forandre finans til det bedre. Bankene har siden før sommeren 2017 nektet å ta kunder som driver med bitcoin uten at noen griper inn. Når alle store banker handler samlet er det betimelig at Konkurransetilsynet tar grep. Brudd mot kontraheringsplikten er i beste fall sivil ulydighet, og i verste fall ulovlig konkurransevridning.

Finansminister Siv Jensen fikk spørsmålet før valget om det var greit at bankene bryter Finansavtaleloven §14 med begrunnelse at de ikke liker bitcoin ble det helt stille, før eposten etterhvert gikk til Justisdepartementet. Svaret derfra var ikke et svar. To måneder etter at politikeren fikk spørsmålet var ingenting journalført.

Hva som står helt klart er at bankenes lovbrudd er historisk. En advokat engasjert av en norsk bitcoinhandler har ikke funnet ett rettslig eksempel i Norge og Europa der banken nekter å ta imot kunder før de eventuelt har gjort noe galt. Skatteetaten har ”aldri hørt om noe lignende” og visste ikke råd. Næringsdrivende står alene og er tvunget til å hyre advokat.

Resultatet er i praksis et stilletiende og helt reelt forbud mot bitcoin i Norge.

Sperring av konto

Fordommer mot bitcoin er medvirkende årsak til at noen synes å mene at et forbud er veien å gå. Presset på spørsmål av kunder som handler bitcoin tok bankens kommunikasjonsavdeling grep. Banksjef John Sætre fortalte på forsiden i Dagens Næringsliv (20.09.17) at Nordea har sperret kontoer for hundrevis av millioner, og skal sperre fler fordi banken tar hvitvasking alvorlig. Bitcoin ble ikke nevnt med ett ord.

Banken argumenterer med en samfunnsplikt alle har, å rapportere hvitvasking til politiet, når de nekter å oppfylle en samfunnsplikt bare bankene har (kontraheringsplikten).

Ingen har monopol på hvitvasking, og når politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos uttalte til E24 (20.10.17) at bitcoin ikke fortjener et ensidig kriminelt stempel, var det fordi politiet og kriminelle har oppdaget at teknologi er enklere å spore enn kontanter. Myndighetene i USA og Norge har kjøpt programvare fra Chainanalysis for identifisere hvem som eier bitcoin. Sannheten er at vekslingstjenester for bitcoin rapporterer brudd på hvitvasking – akkurat som bankene. Hvitvasking er ikke et argument for å nekte bedrifter som driver med bitcoin å etablere seg i markedet. Tvert imot, hvis bankene tilbyr BankID avtale for netthandel vil verdikjeden bli sikrere og argumentet bortfalle.

Global vekst

Kursutviklingen på bitcoin har eksplodert, og det er ingen tvil om at bankene mister kunder til spekulanter som tidligere satte pengene i aksjehandel. Det betyr ikke at bankene har lov til å diskriminere bitcoin. Bankene ”trykker penger” hver gang de utsteder boliglån, og har gjennom samarbeidet med Norges Bank et monopol på norsk valuta, men hegemoniet står for fall.

Totalt 26% av hedgefond på Wall Street har lange posisjoner i bitcoin. Kryptovaluta er i ferd med å erstatte gull. Japan er den største økonomien som har gjort bitcoin til lovlig betalingsmiddel, og du kan bruke bitcoin på hundrevis av kjøpesentre.

Når norske bitcoinhandlere blir blokkert kommer utlendinger. En aktør registrert i skatteparadiset Luxembourg kjøpte en helsides annonse på side 3 i Dagens Næringsliv (14.09.17) for å lokke norske forbrukere.

Hvis Norge skal følge med i tiden må det komme på plass regulering for bitcoin som sikrer mot useriøse aktører. Like viktig er det at banker får pålegg om å følge lover vi allerede har.

bottom of page