top of page
  • Forfatterens bildeSylvia Johnsen

Racet mot et eventyr


Forestill deg at banken sender melding om at du må slutte med hva du gjør, fullt lovlig handel, det siste i framtidsrettet teknologi såpass lønnsomt at du kan forsørge familien i alle dine dager.

Du nekter å slutte fordi det ikke er bankens oppgave å si hva du kan gjøre. Aller nødigst kan kongen gjøre det, og selv han bør ha saklige grunner til å hindre gode initiativer. Verden rundt bygges blokkjeder med tilhørende kryptotokens, ofte kalt valuta selv om det verken er penger eller verdifullt i-seg-selv. Når informasjonsdirektør i Finans-Norge Tom Staavi i E24 (29.12.17) beskriver omveldningene som kommer i bransjer som bygger blokkjeder har han rett i at det er et kvantesprang i hvordan vi tenker og bruker teknologi til å organisere og effektivisere forretningsmodeller.

Kryptofinans utnytter faktum at bitcoin har vist verden hvordan det er mulig å lage digital mangel. Før var det slik at alt digitalt kunne kopieres, men matematisk kryptering gjør digital mangel i et nettverk unik. Da kan en bitcoin kun overføres fra en bruker til en annen, og som i alle salg til en pris. Handel er grunnlaget for all verdiskaping, og det er en dum konge som legger hinder i veien for gode initiativ og innovasjon.

Hvorfor banken vil deg vondt er uklart, men de sier i en pressemelding at neste år vil de tilby kunder samme tjeneste, så du blir ikke savnet. Når banken deretter stenger kontoen og du ikke lenger kan betale regninger er det liten trøst at handel i bitcoin fortsetter i utlandet inntil banken har funnet oppskriften du har brukt de siste fem årene med å perfeksjonere.

Bankene henger bakpå fordi bitcoin og blokkjeder utgår fra teknologi, og det kan de lite om. Du og jeg kan handle i et desentraliserte datanettverk med innebygget tillit. Potensialet er enormt, og ikke bare for finansbransjen. Andre kan effektivisere, kanskje til og med handle varer og tjenester uten å gå innom en bank. Jakten på innovasjon må ikke stoppe fordi banker med all verdens penger er misunnelig på de som har forstått at handel kan skje uten penger. Bitcoin og dets sprengkraft er et eventyr som begynte i 2009.

I stedet for å utvikle nye tjenester og jobbe videre med oppskriften til suksess har seriøse norske handlere i bitcoin det siste året brukt energi på kortsiktig og meningsløs brevskriving med banken.

Bankene sprer løgner og driver med fanteri og sender folket i armene på internasjonale svindlere. Tom Staavi sa på Dagsrevyen at bitcoin er anonymt (21.10.17) selv om Kripos har bekreftet at de har stor suksess med å spore eiere.

Resultatet er forstemmende. Bankene gir uærlige råd slik at kundene må gå andre steder for hjelp. I måneder har utenlandske svindlere lurt de av oss som vil investere i blokkjeder til å sende penger for bitcoin, bare for å ta pengene og forsvinne. Det skjer samtidig som seriøse norske aktører er hindret fra å utvikle tjenester. Svindlere bryr seg filla om reguleringer, og si at de foretrekker det ene framfor det andre er tull. Her har mange et ansvar for at læring om blokkjeder stopper opp.

Deloitte analyser avslører at i antall blokkjedeprosjekter ligger Norge på en god nr 17 i Europa, og Sverige er nr 8. Da er ikke blokkjeder i de store markedene USA og Asia tatt inn i beregningen. Norge har ingen grunn til å slå seg på brystet med dette resultatet.

Norsk Forskningsråd godkjente 21 november 2017 et prosjekt for å bygge en automatisert og sikker handelsplattform for bitcoin. Saksbehandler sa at endelig fikk han godkjenne ”et spennende og tidsaktuelt prosjekt”. Men bankavtale er en forutsetning for gjennomføring.

Når banker i 2017 begynte å bryte loven og nekte kundeforhold til de som handler bitcoin tok blokkjede eventyret et mørkt blindspor. Under radaren er det innført næringsforbud mot krytovaluta.

Slik vil bankene vinne tid når det skjer en verdiskaping de ennå ikke evner å kopiere, eller kontrollere. Konkurransetilsynet, Finanstilsynet og Finansdepartementet har et ansvar når de unnlater å handle.

Europas største banker varsler at de vil gå sammen i et konsortium, og når er dette marerittet fra en konkurranselovgivning oppe og stå? De roper på reguleringer fra myndighetene, men det er uklart hva bankene vil ha regulert. Du mistenker at de egentlig bare vil ha unntak fra allerede eksisterende lovgivning innført for å beskytte deg og meg fra kriminell forretningspraksis. Tiden er i ferd med å løpe ifra dem, og aldri før har det vært viktigere å hindre bankene fra å trekke alle andre ned i gjørma.

bottom of page