top of page
  • Forfatterens bildeSylvia Johnsen

Bitcoin er ikke anonymt


Det frister når nobelprisvinner i økonomi Joseph Stiglitz (75) hamrer løs på fenomenet bitcoin å publisere utsagnet i DN. Det har avisen gjort før, og derfor er det greit å peke på vær-varsom-plakaten som advarer mot å misbruke andres uvitenhet og sviktende dømmekraft.

Den gamle mannen med sine gjeve prestasjoner og saftige språk sammenligner bitcoin med å åpne et hull, og sier da vil ”all luguber aktivitet gå gjennom det hullet” (DN 10.07.2018). Rett fra levra sa han ifjor med stor overskrift ”bitcoin burde ha vært forbudt” (DN 30.11.2017). Jeg åpnet saken, da som nå, for å finne ut hva han har imot bitcoin. Begge ganger koker feilslutningene hans ned til en forståelse at transaksjoner i bitcoin er anonyme.

Finansnæringen har lenge stimulert og støttet opp om slike vrangforestillinger. Bare anonymitet kan forsvare den lovstridige de-riskingen som skjer når banker forskjellsbehandler kunder og nekter dem bankkonto til å drive handel. Informasjonsdirektør i Finans Norge Tom Staavi har reist land og strand rundt for å spre samme budskap, og varslet rasering av velferdsstaten hvis bitcoin får lov til å fortsette. Han er ikke like gammel som Stieglitz, og har roet ned etter litt kunnskap har gjort ham klokere. Bitcoin er ikke anonym, og det har blant annet avisen dokumentert i magasinet D2 der bitcoinjeger i Chainalysis, Morten Grønager ble intervjuet over mange sider (16.02.2018).

BankID er standard for identifisering i norsk netthandel, og det kan lett knyttes til handel og veksling til bitcoin, men de som selger bitcoin får ikke lov til å bruke tjenesten. Med eller uten BankID vil det være mulig å identifisere eiere av bitcoin fordi hver transaksjon ligger på Internett og er sporbar, slik elektroniske spor oftest er. Saldo i fortid og framtid er eksponert i blokkjeden. Kjøper du en kaffe av meg for bitcoin verdt 20 kroner, vil jeg vite nok til å spore opp alle penger du har i lommeboken og oppdage at du har bitcoin verdt 80 kroner igjen, eller at du hadde 100 kroner før du kjøpte baguette i kiosken til 40 kroner og kaffe av meg.

Forskere i Israel har faktisk brukt bitcoin til å identifisere skjulte identiteter på det mørke nettet. Kort sagt, nobelprisvinner Stiglitz er en gammel mann og han rører i noe han ikke forstår - teknologi.

Desinformasjon oppstår av mange grunner, og jeg tenker DN med hell kan sette større fokus på de som sprer løgnene med viten og vilje. Finans Norge og Tom Staavi har beveget fokus fra bitcoin til fintech, og alle dem som vil bruke penger på andre måter enn gjennom banken, for eksempel Apple Pay. Mer enn noengang trenger Norge presse som hjelper politikere regulere fornuftig når nye generasjoner som forstår delekultur tenker alternativt på betalingformidling og hvordan best finansiere idéer for framtiden.

bottom of page