Monopolet i betalingsformidling står for fall, og bankene svarer med å anklage konkurrentene for å gjøre det samme som de gjør. Men Vipps kontra Apple Pay handler ikke om bankene, det handler om kundene og det er dem politikere må beskytte.
Når informasjonsdirektør i Finans Norge Tom Staavi og administrerende direktør Bits AS skriver i VG (02.07.2018) snur de problemet at bankene nekter å åpne for Apple Pay på hode. Det stemmer at mobiltelefonene er eksklusive, og med tanke på alle som har en iphone er det tvilsom praksis å stenge radiosenderen (NFC) for andre enn Apple, men monopolet på betalingsformidling oppstår ikke i telefonen. Handelsnæringen kan velge å stenge for kontaktløse betalinger, og det har 65% av butikkene gjort til bankens forsmedelse etter at betalingsterminaler og kort med trådløs betaling ble sendt ut i markedet.
Betalingsdirektivet PSD2 fra EU ga handelsnæringen håp om å stå imot bankenes monopol og bygge kundelojalitet direkte. Det skal holde hardt, for norske banker gjør hva de kan for å få politikere til å støtte strengere og konsesjonslignende krav i lovendringene på vei.
Norsk handelsnæring vil ha konkurranse om kundene, de har sett seg lei av at monopolet bankene har på norske kroner gjør at de må betale i alle ender. Butikkene peker på tre grunner til at de avventer trådløs betaling: høye kostnader, manglende mulighet for å identifisere egne kunder, samt at de vil ha løsninger som fungerer for alle. Plattformen butikkene bruker er hvor monopolet oppstår, det er veien pengene må ta via infrastruktur som ble solgt sist i februar 2018. Kjøper av Nets var et hedgefond i Luxembourg, de betalte 42 milliarder kroner og det ga en gevinst på 25 milliarder kroner til eierne på Wall Street, etter at de bare fire år tidligere kjøpte billig.
Ingen banker vil snakke om den tapte fortjeneste, eller skaden salget påfører norske forbrukere i årene som kommer. Bankene skryter heller av den effektive betalingsformidlingen der de fremdeles kontrollerer inngangsportene. Politikere må framfor å beskytte Vipps, BankID og BankAxept gjøre som EU å gå motsatt vei, for hva slags finansiell stabilitet får vi når alle er avhengig av en løsning? Vipps kan bli et dyrt monopol hvis politikerne svikter.
De to herrene fra Finans Norge og Bits har skrevet kronikk før, sist advarte de mot at bitcoin ville rasere velferdsstaten og kom med feilaktige påstander om teknologiens egenskaper (NRK, 18.09.2017). Det var opptakten til en lovstridig boikott i norske banker. Denne gangen heiser de flagget på samme nasjonalromantiske forestilling om et intakt og bærekraftig betalingsmonopol. Sannheten er at skal vi stå imot de internasjonale gigantene må handelsnæringen stå fritt til å velge de beste løsningene, kanskje ser de seg tjent med å bygge egne løsninger før Amazon kommer og tar dem?
Kostnadene ved å selge bankinfrastrukturen vil over tid bli astronomiske. Butikker og forbrukere får økte gebyrer fordi hedgefondet som kjøpte Nets må ha avkastning på investeringen. Gebyrer hver for seg er ubetydelige, men totalt innebærer salget en ekstrabeskatning regjeringer bare kan drømme om å innføre.
Finans Norge vil ikke dele kundedata med butikkene fordi bankene vet at Norgesgruppen og andre bedrifter med stor omsetning er deres farligste konkurrenter. Bankene sperrer for trådløs betaling i Apple Pay, og butikkene sperrer for trådløs betaling så lenge de kan. Kunder vil mye og søker det beste, ofte villig til å prøve det meste minst en gang. Innovasjon oppstår i denne nysgjerrigheten. Heller enn å motvirke effektene av PS2 bør politikere omfavne de teknologiske endringene, og gi kundene reell frihet til å flytte egne data og gi dem juridisk beskyttelse mot å bli låst inne, enten det er i Vipps eller Apple Pay.