top of page
Forfatterens bildeSylvia Johnsen

Konkurransesmeller i kø


DNB og Nordea pynter på inntrykket at de er to giganter som deler markedet når begge bankene selger ned i banksamarbeidet Luminor i det baltiske markedet. Fusjon innen forsikring vil DNB-sjef Rune Bjerke ha med Sparebank 1-gruppen.

Salget av Luminor til et fond på 9,6 milliarder gjør det mindre sannsynlig at de to gigantene i det nordiske markedet kan knyttes til ulovlig samarbeid skulle konkurransemyndighetene stille betimelige spørsmål.

Fusjonen i Latvia skjedde etter at bankene over mange år har konsolidert og samkjørt virksomhetene. Først solgte de bankinfrastrukturen i Nets 2014, før de inngikk samarbeidet som ledet til Luminor 2017. Parallelt har begge bankene outsourcet IT, nedbemannet kraftig, og kjøpt virksomheter i markeder de står svakt. Luminor var resultatet av en feilslått og umusikalsk strategi som ikke bør passere i konkurransetilsynet. Hvis det allikevel skjer er mye av forklaringen en sammenhengende skremmetaktikk de siste årene om alt fælt som kommer fra utlandet.

Tidligere har DNB samlet småbanker inn i eget konsortium for Vipps, der Rune Bjerke og 100 norske banker har fått aksept for å lage løsning med BankID og BankAxept. Denne uhørte samling banker har konkurransemyndighetene allerede godkjent.

Samarbeidet i finanssektoren mellom DNB og Sparebank1 innen forsikring, og Nordeas oppkjøp av Gjensidige Bank tegner et tydelig bilde. Rune Bjerke er talerør og pådriver for en tendens der norske forbrukere vil møte monopoler og tapt konkurranse. Han skremmer med Google og Apple, men vi ender med en banksektor der norske forbrukere betaler mer. Strategien har vi sett før med Telenor, da norske politikere lukket øynene hjemme for å hjelpe selskapet vokse internasjonalt. Og selvsagt strømnettet som eksporterer til Tyskland og danner et kraftmarked for insidere. Norske forbrukere betaler for ekspansjonen, og får igjen en elite med direktører, økte priser og sannsynlig risiko for internasjonal korrupsjon.

Latvia ville ikke godkjenne fusjonen i Luminor, og løsningen på marerittet er pyntet for å virke mindre truende. Begge bankene solgte seg ned til 20% med en styreplass hver. Da blir det også lettere for norske myndigheter å godkjenne Nordeas oppkjøp av Gjensidige Bank. Like fullt viser avtalene samrøret.

Idag gjør ikke DNB-sjef Rune Bjerke annet enn å snakke om hvor innovativ og teknologisk bedriften han leder har blitt, og skryter av satsingen over en hel etasje i Bjørvika der banken har rekruttert unge voksne rett fra skolebenken på NTNU. Som første bank har Bjerke meldt bedriften inn i IKT-Norge. Kanskje en takk til organisasjonen for innsatsen på Stortinget der politikerne vedtok “regulatorisk sandkasse” for fintech som Finans Norge mener vi trenger. Bare partiet Rødt stemte mot.

Teknologi er alene om å utfordre et sofistikert, dyrt og ineffektivt banksystem med trekk fra monopoler. Rune Bjerke er en sjarmerende leder som står sterkt i alle partier, men DNB er ikke og har aldri vært en pådriver for banebrytende teknologi. Å satse på at de noensinne kommer til å bli det er høyt spill med våre penger. Politikere utsettes for massiv lobbyvirksomhet fra sterke interesser, og de skal ha honnør for å håndtere viktige spørsmål i en tid med store omstillinger. Løsningen er bare ikke å gi Rune Bjerke og Finans Norge alt de ber om.

bottom of page