top of page
  • Forfatterens bildeSylvia Johnsen

Rettsvern med heteslag

Oppdatert: 5. sep. 2021


Advokat Cato Schiøtz og Pål W. Lorentzen var tilstede under samme paneldebatt som meg 6 juni 2014, året før den dømte drapsmannen Fredrik Fasting Torgersen døde. De hørte sakkyndig på tannbitt si at etter hans vurdering var tannbittbeviset styrket over tid, men det var ikke hva de to advokatene ville høre.

Utenfor skinte solen på en av de varmeste dagene, men det forhindret ikke at auditoriet var fylt. Brorparten av Torgersens venner som kjempet for gjenåpning av drapsdommen var der. Håpet var nye runder i Gjenopptakingskommisjonen (GK), og hvorfor ikke? Politikere har skapt et monster der omkamper kan gå i det uendelige. Derfor leverte advokatene inn en syvende begjæring til GK midt i sommerferien (27 juni 2017), to år etter at gjerningsmannen døde.

Rigmor Johnsen var 16 år da hun ble drept for 70 år siden, og. Fredrik Fasting Torgersen døde 18. juni 2015. Han testamenterte et eventuelt erstatningsbeløp til neste generasjon. Jakten på penger fortsetter.

Korrupsjon i rettsikkerhet

I velmenende liberal tradisjon opprettet politikere etterforskningsorganet som lønner advokater, detektiver, eksperter og leger, alle den dømte mener seg å trenge for å ettergå en straffesak. Ingen er lenger skyldig noengang.

Journalist Tore Sandberg får penger fra GK for å se på bevisene, vurdere bevis, se etter nye bevis og leter etter alt som gjør dommer usikker. Kommisjonen går så mange runder de ønsker, det er bare å søke. Det er kanskje rimelig at Sandberg får betalt av det offentlige og ikke den dømte? Problemet er at systemet også betaler for den svindeltiltalte og korrupte journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

Hvor mange dommer blir forvrengt og tåkelagt i et system der pengene sitter løst for de med interesser i saken?

I stedet for å bevise uskyld, et krevende stykke å gå, trenger advokater kun å skape tvil om saksgangen for å oppnå debatt på statens regning. Kanskje har de ett vinnerlodd? Kostnadene handler om langt mer enn penger, for det er en etisk side. GK er en plage for de pårørende,

Tekniske bevis, for faen!

På Tannlegehøyskolen testet de 222 pasienter i alderen 20-76 år, både menn og kvinner, og 79,2% av dem ville vært morderen hvis underkjeven var eneste parameter. Altså 175 var mulige mistenkte hvis tannbittet ble vurdert på grepet fra underkjeven alene. Statistikken endret karakter hvis furen i tanngard 2 på underkjeven var medregnet. Det gir 1,8% sjanse for at noen andre enn den dømte var skyldig, altså 1 av 414 ville matchet hvis begge parameter er med i vurderingen, sa professoren til allmøte, året før Fredrik Fasting Torgersen døde.

Forsamlingen behøvde ikke forstå teoretisk frekvens, bare akseptert at professoren regnet riktig. Legger en til følgende eksklusjon, at morderen har mesial struktur på tann 31s hjørne 19, 1 av 640 matcher. Hvis du medregner jevn attrisjon 108 på samme tann vil kun 1 av 1315 være aktuelle, altså mistenkt for mord!

Jeg noterte flittig på foredraget når professoren gjorde et poeng av at tann 41 har en fure 24, hvilket gir en teoretisk frekvens på en av 12160, samt lavere mesial hjørne 53 reduserer sannsynligheten til 1 av 50700 i utvalget. Det siste kjennetegnet, nemlig tann 11 og dets ditoinsial fraktur 9 vil kvalifisere for færre enn 1 av 27763320 i utvalget.

Han sa: "Tannbittet i denne saken står som jeg ser det vesentlig sterkere etter 50 år, og påstå noe annet er en gigantisk feilslutning.” En mann på allmøte svarte: ”Du vet faen meg ingenting om noe som helst. Du vet ingenting om hvem som drepte henne. [...] Til helvete med teoretisk frekvens!” Schiøtz og Lorentzen hørte tydeligvis kun på siste taler. Advokatene visste hva de gjorde når de leverte begjæringen til sommeren. Den ferske lederen i GK, Siv Hallgren bekreftet like etter at de vil jobbe med saken forvaltningsorganet allerede har behandlet fire ganger når hun kom tilbake etter fellesferien. Da venter Schiøtz og Lorentzen med feite timelister.


bottom of page