top of page
  • Forfatterens bildeSylvia Johnsen

Politikk og kilder


Fordommer mot bitcoin har hjulpet politikere på vei når de i statsbudsjettet 2019 vedtok tiårets selvskudd. Uten å forstå teknologien har de vedtatt å diskriminere mellom datanettverk. Spesifikt retter de skyts mot dem som miner virtuell valuta som bitcoin.

Stortinget hadde hastverk og hoppet bukk for normal saksgang. For å forstå hvordan det kunne skje er det viktig å ta tak i begrunnelsene i flertallet.

KrF-Ropstad, Ap-Eide og Høyre-Asheim har alle pekt på kriminell bruk, og fare for hvitvasking og terrorfinansiering. Bidro Økokrim når de heftet forbrytelser til bitcoin? Trusselvurdering 2018 og andre rapporter fra embetsverket er fyllt med tendensiøs og mistenkliggjørende språk, selv om politiet i Nasjonal Risikovurdering 2018 erkjenner godt begravd på side 70 at de vet om ingen tilfelle av hvitvasking og terrorfinansering.

Jeg fikk svar nesten umiddelbart i DN fra professor i Informatikk Kai A. Olsen (11.02.2019): "Kryptovalutaer må nok kalles en fiasko", der den mest alvorlige var generelle innsigelser mot teknologien, som enhver kan ha fordi det koker ned til hva de tror. Hovedfokus i teksten er kritikk av strømforbruket, og eksemplene var som vanlig tatt fra digiconomics.net - bloggen til Alex de Vries. Miljøaspektet med bitcoin er en meget brukt fordom, og SV-Lysbakken og Venstre-Elvestuen har brukt det som begrunnelse for vedtaket.

Skrekkscenarier om strømforbruket stammer nesten alltid fra Vries, en konsulent i PwC med ansvar mot kunder i bank- og finans. Finansminister FrP-Jensen har tidligere brukt samme kilde som Olsen.

Jeg svarte Olsen og alle de som stoler på bloggen til Vries, og en forkortet versjon ble publisert på DN (12.02.2019): "Svakt belegg for bitcoinpåstander". Ettersom Vries har fått herje såpass lenge, svarte også Sturle Sunde i DN (12.02.2019): "Myter om bitcoin og straum". Publisering skjedde nærmest samtidig, og burde i det minste føre til noe større skepsis mot kilder fra de som vil bitcoin vondt og bruker produserte løgner for å befeste poenget.

Næringsminister Høyre-Isaksen kjører videre for å gjennomføre regjeringens plan om å diskriminere bitcoin, og argumentasjonen tyder på at også han tror at det er en forskjell mellom bitcoin og blokkjede, der det første er dårlig og det andre er bra. Igjen er sannheten at begge elementene henger tett sammen, og bitcoin er nøkkelen, eller skal vi si driveren i økonomien. Finansdepartementet presser, og vedtaket er utsatt for andre gang. Mye tyder på at byråkratene sliter med å skape fornuftige regler.

Siste svar i DN fra Kai A.Olsen (14.02.2019): "Bitcoin og strømforbruk" tilfører lite nytt, og jeg vil ikke svare denne gangen. Det er i motsetning til hva Olsen tror ikke viktig for meg at btc-mining får fritak, eller lavere elavgift. Han tror feilaktig at bankenes datasenter betaler full elavgift, mens det stemmer ikke. Derfor er flertallsvedtaket trolig ulovlig i følge Deloitte i E24 (09.12.2018): "Deloitte: Reell risiko for at krypto-avgift er ulovlig".

Teknologi, spesielt framtidsrettet teknologi brukt til godt bør ingen diskriminere. Tvert imot skal politikere aktivt stimulere handel, innovasjon og nyskaping. Alt som får oss opp og fram. Hvis det ikke er mulig, er det neste å holde seg unna. Den bitcoinfientlige amanuensisen fra Tromsø, Espen Sirnes hadde et godt poeng i DN (07.08.2018): "Statsstøtte til bitcoin er sløsing". Hans poeng var at sløsing gjelder all subsidiering av alle virksomheter, og skal du fjerne energistatsstøtte til en, må politikere fjerne det for alle. Jeg kunne ikke være mer enig!

bottom of page