Kongressen i Norges Sjakkforbund (NFS) i 2018 hadde de vanlig mistenkte i salen da klokkeviseren passerte 21:00, og det var rundt regnet 43 delegater tilbake samlet fra hele landet. Året 2019 var det tilskuere på tribunen og kongressen ble overført på nettet.
Makten til GM Magnus Carlsen kan ikke undervurderes. Han er produkt av det beste Norge kan tilby, og stjernen hans skinner på himmelen slik ingen før ham. Slike mennesker vil vi alle være rundt, og jeg var en av mange norskinger som satte meg på flyet til VM-matchene for å føle på stemningen. Sist reiste jeg med fire venninner fra diverse landslag på 1980- og 1990-tallet. Jeg kunne ikke vært mer stolt når vi kom inn i VIP-loungen og fikk sitte sammen med støtteapparatet da Carlsen leverte.
Magnus Carlsen er sjakkens Mozart
Jeg har fulgt Carlsen lenge. Et år planla jeg å spille i Dubai, men valgte i stedet å dra til Reykjavik Open 2004 for å være tilstede da alle forventet 13-åringen skulle ta tredje og siste GM-napp. Tittelen glapp, men han skapte furore og vant mot tidligere verdensmester Karpov og remiset Kasparov i en sideturnering. GM-nappet sikret han ironisk nok i Dubai uken etter.
Siden har han vært en sponsoryndling, med årsinntekter på millioner fra han fylte 14 år. Manager Espen Agdestein leder idag et investeringsselskap med en halv milliard i startkapital. Pappa Henrik og Magnus Carlsen er med på ferden. Pengefolk fra spillbransjen likeså.
Krigen mot spillpenger
Det er godt kjent at bettingselskapene er i krig mot norsk spillpolitikk, og utledet fra det norsk idrett. Idrettstinget valgte etter framstøt å blokkere bakveien og hindret avtaler med særforbundene. Nå har spillbransjen funnet norsk sjakk, som ikke er medlem av idretten.
Ønsket har lenge vært å sponse Carlsen, og han har takket nei. Verdensmesteren står på høyden av karrieren. Han er ikke en avdanket fotballspiller som ikke lenger spiller på laget. Hva spillepenger vil gjøre med omdømme og relasjon til andre sponsorer må være med i vurderingen. Kan for eksempel NRK fortsette å lage sjakkprogram der Carlsen får fritt spillerom til å utvikle egen merkevare på bekostning av de som er rammet av pengespill?
Derfor var det viktig ifjor å få med norsk sjakk. Hvis forbundet sier ja til pengene vil Carlsen stå friere til å akseptere en avtale. Det går heller ikke å se bort fra at den juridiske konflikten Kindred ønsker å drive mot Lotteritilsynet har en sterk meningsfrende i verdensmesteren.
Konfliktens pris
Fjorårets kongress kulminerte etter en åpen debatt som startet når sakspapirene gikk til klubbene 7. juni og ble kjent neste dag. Resultatet var at sentralstyret mistet tre kvinnelige medlemmer etter en ganske stygg intern debatt hele året i forveien. De våget å stille ubehagelige spørsmål, som for eksempel om det overhode var realistisk at pengene ville gå til utbetaling? Avtalen vil bli prøvet juridisk fordi det er hva Kindred ønsker, eller som visepresident Vibeke Grønn sa:
Avtalen har konflikt i sitt DNA.
Lotteritilsynet på vegne av den norske stat er forpliktet til å forsvare markedsføringsforbudet på spill. EØS-avtalen sikrer den norske stat full autonomi. Selvråderetten er bekreftet i EØS-retten, som slår fast at monopolet til Norsk Tipping fungere bedre mot helserisikoen spillegalskap enn alternativet. Nå ønsker Kindred omkamp. De vil prøve enerettsmodellen mot ytringsfrihet og bruke norsk sjakk som rambukk mot en tverrpolitisk enighet som har stått overraskende sterkt.
Kuppforsøk
Jeg forventet i fjor et framstøt for delegater før kongressen, men var overrasket da Carlsen valgte å fronte kuppforsøket. Alle ble overrasket når professor Geir Woxholth fra Universitetet i Oslo sa at det ikke bare er vedtektene som de står skrevet i NSF som gjelder, men også lov om foreningsretten.
Norsk sjakks lover slår fast at organisasjonen er upolitisk for å unngå unødig splittelse. Vi forenes tross alt over et brettspill. De færreste kan leve av sjakk, dette er gøy og de fleste betaler mye for å få lov til å konkurrere. Stormestere blir sponset av klubben, og faktum er at Carlsen har aldri betalt medlemskontingent i en klubb noensinne før han i fjor betalte for 1000 medlemmer. Det betyr 40 delegater på kongressen. Offerspill valgte av ukjente grunner å trekke 34 av disse, men kan komme tilbake.
Historie gjentar seg?
Verdensmester GM Garry Kasparov og GM Nigel Short ville beholde mer av sponsorpengene til tittelkampen i 1993 og opprettet PCA (sjakkforbund for de beste). Resultat var at de ble kastet fra FIDE.
Initiativet var et korrupt forsøk fra Kasparov på å beholde både penger og sjakktittel litt lenger. Da opprøret raknet mange år senere fordi Kramnik vant VM-tittelen i 2000 var det slutt. Hvis Magnus Carlsen begynner å arrangere globale turneringer, og oppretter nye titler sklir han farlig nære det samme opplegget. Både Kasparov og Short er tilbake i FIDE, ingen vil nekte dem å spille sjakk. Men hva de gjorde den gang var illojalt mot fellesskapet, og det er også Carlsens trinnvise lille opprør mot NSF og norsk idrett. Husk, det er deres finansieringsmodell bettingsselskapene angriper. Spillbransjen vil gi pengene til sine eiere, og ha minst mulig føringer på hvordan de driver.
Svekket president
Det handler om penger, verdier og det handler om politikk. Det handler om hvordan sjakk er organisert, globalt og lokalt. I hvilken grad skal vi respektere og beskytte rammeverket i de gamle modellene for å holde verdensmesteren glad og fornøyd?
Norske lover sier i §4:
Bare medlemmer av NSF og spillere tilsluttet landsforbund innen FIDE kan delta i turneringer arrangert av forbundet, dets kretser og klubber. Sentralstyret må søkes om eventuell dispensasjon fra dette kravet i PR-øyemed eller av andre spesielle årsaker. [...]
Carlsen taler varmt for ungdom, elitesatsing og kvinnesjakk. Men hvis de unge talentene under ham på listen lurer på hvor pengene de trenger for å satse blir av trenger de ikke se langt. Han lyser sterkt og tar nesten alt som er av sponsorer. Han har også avkrevd klekkelig betalt for å stille opp for forbundet når styret vil gjøre noe for de mange. NSF ville feire våre første 100 år samtidig med Grunnloven 2014. Team Carlsen krevde og fikk 1 million kroner for å være ambassadør for Sjakk-OL. Han har senere beklaget, men faktum er at det skjedde og fordi jeg var i styret vet jeg og kan svare på hva Tromsø 2014 gjorde for å spare den summen. Han kan bare ringe meg og spørre.
Demokratier handler til slutt om makt. Magnus Carlsen er mektig fordi han er unik på så mange ulike nivåer, eller “kul” som storesøster en gang beskrev han for meg. Jeg er enig; han er kul.
NSF har en president som liker å være president, og har tatt tilbake alle de internasjonale vervene han før delte med visepresident. Det har verdi for ham på FIDE-møter at han kommer fra landet med den største stjernen og de er på talefot. Han lovte Team Carlsen et resultat på kongressen, etter først å ha gjort dem sinte fordi et Sentralstyret som ble holdt uvitende om motviljen valgte Stavanger som søkerby til en norsk VM-match. President Madsen leverte ikke, og ingenting i Carlsens uttalelser etter kongressen tyder på at det er mye respekt igjen. Han er også svekket i flertallet han ikke tilhørte, som var så stort som 142 delegater mot 33. Hva så at han smiler når han snakker og er godt likt?
Internasjonalt bryr FIDE seg lite om norsk spillmonopol. Så lenge Carlsen møter opp til deres prestisjefulle tittelmatch hvert annet år betyr ikke sponsoravtalen med Unibet noe der i gården. Enhver PR-øyemed i Norge kan imidlertid ikke forsvares, og idretten gjør rett når de holder han vekke fra idrettsgallaen.
Her hjemme har det blitt umulig å overse at GM Magnus Carlsen er politisk ukorrekt.
Carlsen og hans generasjon husker ikke årene da spillbransjen gjorde hver nærbutikk til et kasino, og skaden det påførte norske familier. Han har ansvar for eget omdømme, men når han trekker ned norsk sjakks omdømme må sentralstyret reagere. De har ikke lenger argumenter som PR-øyemed for å gi ham unntak fra egne lover. Forslaget mitt er derfor følgelig: Sentralstyret markerer den nye sponsoravtalen med Unibet ved at de mens avtalen gjelder ikke tar han ut til landskamper for lag. Det gjelder Sjakk-OL, EM for lag, eventuelt annet. Han stiller ikke i dem likevel. Han kan fortsette å forsvare VM-tittelen hvor det enn er i verden, og gjøre det med det norske flagget stolt på brystet.
Verdens beste sjakkspillere, enten de heter Fischer, Kasparov og Carlsen må være litt gale. Vi elsker dem for det, og jeg skulle mer enn gjerne se at Carlsen levde lykkelig i boblen rundt han, som skaper vakker hemningsløs sjakk. Men Team Carlsen opptrer uredelig, bruker strategi skritt-for-skritt for å svekke norsk spillpolitikk, og i forlengelsen norsk sjakk. Sentralstyret kan ikke la det fortsette. De må trekke tilbake invitasjonen de så naivt sendte til Kindred 2018.
PS: Jeg betalte fra egen lomme inngangsbilletten til VM-matchen i London 2018.